Mijn baas is minder slim dan ik

Het lijkt oneerlijk; je leidinggevende is iemand die meer verdiend en meer macht heeft maar die je intellectueel de baas bent. Zou het niet eerlijker zijn als je capaciteiten beloond worden en je meer te zeggen hebt?

Slimmer is niet altijd beter, goed een team kunnen leiden en bijdragen aan het behalen van deĀ  doelen van de organisatie, zijn voor een leidinggevende belangrijke taken. Vakinhoudelijk de beste zijn, hoeft daar niet aan bij te dragen. Een goed netwerk, mensenkennis, overtuigingskracht en een duidelijke visie zijn voor een leidinggevende belangrijke vaardigheden. Je baas kan dus minder slim zijn en toch meer te zeggen hebben.

Hoe kan je het beste met deze situatie omgaan? Staar je niet blind op de gebreken die je bij je leidinggevende ziet maar let ook op wat hij of zij wel kan. Ga niet strijden met de baas, die wint meestal. Ga ook niet aan iedereen vertellen hoe dom of slecht je leidinggevende is, dat maakt je niet beter in de ogen van anderen.

Bedenk waar je leidinggevende wel goed in is en probeer hem of haar hierin te waarderen. Steun je leidinggevende met de vaardigheden waar hij of zij minder goed in is en waar je zelf beter in bent.

Heb je zelf uitdaging nodig, wil je leren en groeien? Kijk wat andere mensen in de organisatie hierin voor je kunnen betekenen. Ga op zoek naar projecten waarin je kunt laten zien waar je goed in bent en waarin je een bijdrage kan leveren voor het team en de organisatie. Zo blijf je positief en verspil je geen tijd en energie aan iets wat toch niet te veranderen is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *